Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak büyüme verisine odaklandı

“`html

T24 Ekonomi

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantı tutanaklarından gelen ihtiyatlı yaklaşım sinyalleriyle karışık bir seyir izlerken, yatırımcıların gözleri yoğun veri gündemine çevrildi. Bugün öncelikle ABD’deki büyüme verileri merakla bekleniyor.

Son dönemde artan jeopolitik riskler ve merkez bankalarının faiz indirim kararlarıyla ilgili fiyatlamalar, finansal piyasalarda yön bulmayı zorlaştırıyor.

Donald Trump’ın başkanlık döneminin başladığında, kabinesinin oluşumu siyasi belirsizliklerin azaltılmasına katkıda bulunurken, Trump’ın politikalarının Fed’in enflasyonla mücadelesindeki yönelimi üzerindeki potansiyel etkileri hala yatırımcıları endişelendirmeye devam ediyor.

Dün açıklanan Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 6-7 Kasım’da gerçekleştirdiği toplantıya ilişkin tutanaklar, Fed’in para politikası açısından ihtiyatlı bir yaklaşım sürdüreceğini gösterdi. Toplantıda, önümüzdeki süreçte faiz indirimlerinde aceleci davranılmaması ve kararların verilmesinde verilerin dikkate alınacağı vurgulandı.

Son toplantıda politika faizinin 25 baz puan düşürülerek %4,50-4,75 aralığına gerilemesi, yetkililerin enflasyon kontrolünde sağlanan ilerlemenin bozulması durumunda faiz indirimlerinde duraklama olabileceğini değerlendirdiklerini ortaya koydu.

Tutanaklarda, “Verilerin beklendiği gibi gelmesi, enflasyonun %2’ye sürdürülebilir şekilde düşmesi ve ekonominin maksimum istihdam seviyesinde kalması durumunda, zamanla daha nötr bir politikaya geçişin uygun olacağı öngörülmüştür.” ifadesi yer aldı.

Para politikası kararlarının dinamik bir yapıda olduğu ve ekonominin durumu ile görünümü üzerindeki etkilerine göre şekillendiği kaydedildi.

Çeşitli risk değişimlerine karşı para politikasının nasıl ayarlanacağı ile ilgili tartışmalarda bazı katılımcılar, eğer enflasyon yüksek kalırsa, politika faizindeki gevşemenin durabileceğini, diğerleri ise iş gücü piyasasında olumsuz bir değişim veya ekonomik faaliyetteki düşüş hallerinde gevşemenin hızlandırılabileceğini belirttiler.

ABD’de tüketici güven endeksi son iki yıl içerisinde en yüksek seviyeye ulaşmasına rağmen beklenenden düşük kalırken, yeni konut alım rakamları da 610 bin ile beklentileri karşılayamadı.

Para piyasalarında Fed’in aralık ayında faiz indirme olasılığı güçlenirken, bankanın gelecek ay %63 ihtimalle 25 baz puan faiz düşüreceği öngörülmekte. %37 ihtimalle ise politika faizinin sabit kalacağı fiyatlanıyor.

Diğer yandan, bölgedeki gerginlikler yatırımcıların dikkatini üzerinde tutuyor. İsrail hükümeti, Lübnan ile yapılacak ateşkes anlaşmasını onayladı. Başbakan Netanyahu, ateşkesin süresinin sahadaki gelişmelere bağlı olacağını belirterek, Hizbullah’ın anlaşmayı ihlal etmesi durumunda Lübnan’a müdahalede bulunacaklarını ifade etti. Netanyahu, ateşkes kararının ardındaki üç temel gerekçeyi; “İran tehdidi, İsrail kuvvetlerini yeniden yapılandırmak ve Hamas’ı izole etmek” olarak sıraladı.

Analistler, bu gelişmelerin artan jeopolitik risklerde kısmi de olsa bir durulma sağlayabileceğini düşündürüyor.

Emtia piyasasında ise altının ons fiyatı, hafta başında %3,3 değer kaybederek 2,630 dolara düşmesinin ardından kayıplarını biraz telafi ederek 2,642 dolara yükselmişken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,29 seviyesinde işlem görüyor.

ABD’de seçim sonrası kripto para piyasasında yaşanan yükseliş yerini satış baskısına bıraktı. 100 bin dolar seviyelerine yaklaşan Bitcoin, son dört iş gününde %10 düşme kaydettikten sonra yeni günde 92,900 dolardan işlem görüyor.

Dolar endeksi %0,1 düşerek 106,9 seviyelerinde dengelenirken, Brent petrolün varil fiyatı %0,2 artışla 72,3 dolardan işlem görmeye devam ediyor.

Kurumsal alanda ise Trump’ın gümrük tarifeleri açıklamaları sonrasında, entegre tedarik zincirlerine sahip olan otmobil üreticilerinin, Ford ve General Motors gibi, hisselerinde kayıplar gözlemlendi. Ford’un hisseleri %2,6, General Motors’un hisseleri ise %8,9 değer kaybetti.

New York Borsası’nda S&P 500 endeksi dünkü işlemde %0,6, Nasdaq endeksi %0,6 ve Dow Jones endeksi de %0,3 değer kazandı. ABD’de endeks vadeli kontratlar karışık bir seyirle yeni güne başladı.

Avrupa borsaları, Trump’ın Kanada, Meksika ve Çin’e yeni gümrük vergileri getireceği yönündeki açıklamalarının ardından geriledi.

Deutsche Bank araştırmacıları, bu gümrük vergilerinin ABD’nin toplam ticaretinin %40’ını etkilediğine ve yeni tarifelerin üç ülkeyle sınırlı olmasına rağmen, ABD’nin Euro Bölgesi dışındaki başlıca ticaret ortaklarına uygulanacak olması nedeniyle ekonomik etkisinin büyük olabileceğine dair 10 maddelik bir analiz yayınladı.

Araştırmacılar, özellikle Alman otomobil üreticilerinin Meksika’daki üretim tesislerinin bu vergilerden ne şekilde etkilenebileceğine dair endişelerin bulunmakta olduğunu ifade etti.

S&P Global Ratings tarafından yayımlanan raporda, İngiltere Merkez Bankası’nın daha esnek bir mali politika izlemesi durumunda ülke ekonomisinin büyümesinin artacağı öngörülmekte. İngiltere’nin 2025’de %1,5, 2026 yılında ise %1,6 büyüme kaydedeceği tahmin edilmekte.

Kuruluş, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) önümüzdeki çeyreklerde faiz oranını 4 defa düşürerek 2025 yılı sonunda %3,75 seviyesine indirmesini bekliyor.

Bütün bu gelişmeler ışığında, dünkü işlemde İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,4, Almanya’da DAX 40 endeksi %0,6, Fransa’da CAC 40 endeksi %0,9 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi %0,8 düşüş gösterdi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne karmaşık bir seyirle başladı.

Asya borsalarında Trump’ın gümrük tarifeleri hakkında yaptığı açıklamaların yansımalarına dikkatle bakılıyor. Yeni vergilerin global ticaret gerilimlerini artırabileceği endişeleri gündemde duruyor.

Öte yandan, Çin’in sanayi şirketlerinin karları Ekim ayında belirgin bir iyileşme gösterdi ve yıllık bazda düşüş oranı daraldı. Ulusal İstatistik Büro verilerine göre, Eylül ayında %27,1 düşen sanayi karları, Ekim ayında bir önceki yıla göre sadece %10 düştü.

Bölgedeki Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ), ülkenin daralan ekonomisini canlandırma amacıyla politika faiz oranlarını bir kez daha 50 baz puan indirdi ve önümüzdeki yıl daha fazla indirimin olabileceğine dair sinyal verdi.

Yurt içinde, dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi %0,25 değer kaybederek 9,636.12 puandan günü tamamlarken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Fatih Karahan’ın İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nde yapacağı konuşma dikkatle izlenecek.

Dolar/TL, dün %0,1 artışla 34,6465’ten kapanırken, bugün bankalararası piyasada önceki kapanışın hemen üzerinde 34,6620’den işlem görmekte.

Analistler, yurt içindeki veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise Almanya’da GfK tüketici güveni, ABD’de büyüme, dayanıklı mal siparişleri ve kişisel tüketim harcamaları gibi yoğun bir veri akışının izleneceğini belirtti. Ayrıca BIST 100 endeksinde 9,600 ve 9,500 seviyelerinin destek, 9,800 ve 9,900 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydettiler.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

12.30 Almanya, aralık ayı GfK tüketici güveni endeksi

15.00 ABD, haftalık mortgage başvuruları

16.30 ABD, 3. çeyrek Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH)

16.30 ABD, ekim ayı toptan eşya stokları

16.30 ABD, ekim ayı dayanıklı mal siparişleri

16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

18.00 ABD, ekim ayı kişisel tüketim harcamaları, kişisel gelirler ve harcamalar

18.00 ABD, ekim ayı bekleyen konut satışları

(AA)

“`